neděle 28. července 2013

Výlet no. 1 alias nejkrásnější plaža, ja?

Tak mi začalo výletové období. Naše struskovitá pláž už mi byla málo, objednala jsem si výjezd na údajně nejkrásnější místní pláž, kde má být ten opravdu jemný píseček a volně přístupné rodiště Aristotela. Wow! Za pět éček? Tak jedem, ne?

Abych to lehce uvedla na pravou míru: po dosti chaotické cestě organizované místním delegátem, který se nám představil jako Jakub a velmi lámanou češtinou nám vysvětloval instrukce k výletu, přičemž čas odjezdu zpátky vyslovil tak, že v buse zavládl šum, protože nikdo pořádně nerozuměl (naštěstí o něco duchaplnější řidič nás ujistil o něco méně lámanou angličtinou, kdy ten odjezd jako bude), a při které jsme viděli jednoho Čecha bravurně nacouvat do sloupu, hihi (pardon, ale to bylo fakt jak z nějaké nahrané scénky; proto taky neřídím); no, tak po této cestě jsme byli vyhozeni u silnice (bylo tam sice i něco jako parkoviště, ale tam se řidič akorát vytočil a zastavil nám o kus dál jen tak u kraje). Seběhli jsme teda na tu plažu a jako jo, byla menší a malebnější než ta naše, byl tam i jemnější píseček, ale teda zase až takový zázrak to nebyl.


Je fakt, že tam bylo krásně vidět na dno a z plážového báru hrála docela fajn hudba, což byla příjemná změna. Dopoledne jsem fest plavala, ale bylo jasné, že na pláži až do odjezdu nevydržím. Krom toho po nějaké době připluly ke břehu jakési trávy a řasy, a jestli něco ve vodě nesnáším, tak je to právě tohle proplétání se bordelem (jsem na to moře docela přísná, co?). Tak jsem se začala poohlížet po Aristotelovi, o kterém se teda průvodce Jakub nezmínil ani slovíčkem. Na kopci v dohledu byla vidět nějaká starodávná zeď končící jakoby rozpadlou věží - to musí být ono, řekla jsem si. Ale jak se tam dostat? Nevím, jaké máte zkušenosti s Řeckem, já jsem za tu chvilku tady pochopila, že na nějaké značky, ukazatele, mapy (ptala jsem se na nějakou místní a prý nic takového není, akorát mapa celého Řecka... třeba na kolo ideální, že?) a tydlety blbosti se tu moc nehraje, ostatně asi jako ve většině jižních států. Ale vzhledem k tomu, že pláž končila skalisky, jako jediná cesta se jevila silnice, po které jsme byli přivezeni. Tak jsem šla. Bylo něco před jednou - ideální čas na výšlap :) Nicméně díky tomu jsem objevila opravdu krásné pláže a zastrčené lagunky po cestě. Tam nás samozřejmě nikdo nevysadil, nikdo na ně neupozornil.


Na jedné z nich jsem se stanujících doptala, kudy nahoru. Při prodírání keříky jsem zaříkávala hady. Trochu mě zarazilo, že mám projít dírou v plotu, a když jsem na ono místo došla a plot se táhl po celém kopci, byl opatřen ostnatým drátem a celé to tam trochu působilo jako vojenský prostor, trochu jsem se vyděsila, jestli nelezu někam, kam nemám (zvláštní, jak, když je člověk sám, je mnohem víc a častěji vybobkovaný). Pak jsem si ale dodala kuráž, že na to byla ta díra vystříhaná moc pěkně a že tam je i osvětlení a pohodlná cesta a všecko, že to nemůže být tak zlé, a dál jsem zase už jen zaříkávala hady. Od té pláže už cesta trvala kupodivu jen chviličku, nakonec se zase zvrhla v kamenité stoupání. Naštěstí jsem měla kvalitní turistickou obuv ;) Shora byl ovšem krásný výhled, příjemně tam foukalo a psali tam o tom Aristotelovi. Máte to i tu třeba. Já jsem viděla jen zlomek - akorát vlastně část tehdejších hradeb.


Zpátky už jsem to vzala celé po silnici (jak byla cesta jednotvárná, zdála se mnohem delší) a kombinace vedra a asfaltu (nebo spíš betonu) mě docela dorazila. Zapadla jsem do plážového báru, který mi v ten moment připadal jako ráj na zemi a dala si předražený ledový čaj, který mě ovšem v tu chvíli zachránil.


Mimochodem tady máte i důkaz, že jsem opravdu studovala na Oxfordu, jak mi Rosa teď furt předhazuje (to je tak, když si někoho pustíte na facebook, hihi); to myslím tu plátěnku, kterou si tam může koupit každý turista ;) Ale prosimvás, to byla jen taková legrace - jeden semestr přes Erasmus. Krom toho jsem tam jela na katedru bohemistiky, no jo, vtipné, že? Já vim, ale fakt se tam lidi učí češtinu (jako katedra čítá dva učitele a všehovšudy dvacet studentů). Tím to ale nechci nijak zlehčovat, byla to úžasná zkušenost a zážitek - byla jsem na koleji, kam kdysi chodila Thatcherka, poznala spoustu zajímavých lidí, málem vrazila do Emy Watson, která tam zrovna taky byla na studijním pobytu, napolo ilegálně bydlela u Pákistánců, protože na nic jiného nebyly prachy, seděla v hospodě, kde se scházel Tolkien a C.S.Lewis a spol., na překladových seminářích se toho hodně naučila, musela jsem psát taky eseje a moje jméno je navždy zaznamenáno v disertační práci jedné vyučující v restricted area Bodlian Library (v jiném patře se točila v Harrym Potterovi ozdravovna). Jen tak namátkou. Ach, no, je to tam fakt jiný svět - být studentem tam opravdu něco znamená. Ale tak to bychom měli a teď už o tom zase nějakou dobu nemusíme mluvit, že :)

Večer se hodit trochu do gala a už zase u nás krevetová premiéra. Byly moc dobré a syté, ale co bylo ještě lepší, bylo to víno, co jsem si k nim poručila. Příště si tam zajdu jako správná násoska asi jen na něj. Možná si dám lilkový salát, aby se neřeklo, krom toho by mě zajímalo, jaký asi bude... A nejspíš se ten mladičký číšník (tipuju ho tak na věk své sestry) zase bude moct přetrhnout, aby mi pak donesl mininanuk jako dezert. Chvíli jsem si skoro říkala, že to je jen pro mě, ale pak je jiný číšník nesl i k dalšímu stolu. Asi pozornost podniku. A milá.




2 komentáře:

  1. Ahoj, hezky napsaný článek :) Moc mě zaujal odstavec, kde zmiňuješ erasmus na Oxfordu. Jsem studentka bohemistiky a mám možnost se na tento program přihlásit, akorát nad tím dumám, zda mám jet. Omlouvám se za obtěžování, ale každá rada dobrá :)

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj, děkuju. S Oxfordem určitě neváhej, je to jiný svět, na který se do konce života nezapomíná ;) Akorát, jestli ses prokousala i k novějším příspěvkům, budeš vědět, že bohužel zemřel profesor Naughton, který celou tamní bohemistiku vedl, takže osud katedry teď asi poněkud visí na vlásku... Pokud ale možnost studia na Oxfordu trvá, rozhodně doporučuju (akorát hned druhá rada v závěsu: začni šetřit :)).

    OdpovědětVymazat