neděle 5. ledna 2014

2014 jede

A jede jako blázen! Taky se pouštíte do věcí, které normálně odkládáte, jak to jen jde? Já uklízím a žehlím jak divá, včera jsem pohnula o pořádný kus s diplomkou, zase si zvykám na ranní vstávání... No, už si jen nechat opravit ten deštník, co jsem našla při úklidu, a snad mi naroste nad hlavou svítící kolečko. Nebo možná na nohách domácí bačkory :) kdoví (možná že Burchan aneb deformace vánoční četbou :)).

Taky se mi v hlavě rodí nějaké plány, ale to chce ještě konzultaci s někým mimo moji hlavu. Zato tuhle fotku s novýma brýlema už jsem plácla na facebook, takže jí oblažím i vás... Říkám jí hipsterská, samozřejmě nevážně  a nezávazně.


No jo, nový rok chce nový pohled na svět. A abych tady jen tak netlachala, ukážu vám jednu novou kavárnu v Brně. Otvírali na začátku prosince, takže je to ještě pořád platné. Měla bych tady těch věcí víc, ale bohužel s mým přístupem/nepřístupem v posledních měsících je to tak žalostně neaktuální, že je mi trapno to vytahovat..

Nicméně tady je  Café Placzek. V centru na Minoritské 4 - takže kousek od Spolku, Café Alfa, Růžové slepičky, Kavárny Švanda atd. atd., prostě v další z kavárenských oblastí... Ale ona je v Brně nějaká část, která není kavárenská? Povídání tady a krasofotky tady; u mě pak jen názor jedné návštěvnice, ale to se někdy taky hodí, ne? Tak tedy. Kavárna mě lákala už dlouho - prosklenná průčelní stěna pobízela dovnitř, TONkové židle k usazení. Jednoduchý design, žádné blbosti navíc. Linie a prostor, třicítky a vnucující se Skleněný pokoj a Liesel s Hanou chodící na tureckou kávu a sachrův dort... Nicméně papír o komplikacích s kolaudací mluvil jasně. Naštěstí se všichni dočkali.

Večer zvenku na sebe upozorňuje jako maják,


zevnitř potom zaujme dýhovými světly a vyhřívanou podlahou (alespoň pro mě je to první kavárna, kde jsem si toho všimla).

Kruhovým prvkem ve stropě mi vzdáleně připomíná dobovou rekonstruovanou a znovuoteřvenou Kavárnu Kolbabu na Kounicově ulici, ale jak se teď dívám na fotky, asi se pletu, Placzek si svou elegancí s druhým podnikem moc nezadá.

Co se týče sortimentu, vyzkoušela jsem tam víno (měla jsem bílé rozlévané a bylo... dobré. na větry, ovocné podtóny, třísloviny a tyhlety vychytávky mě moc neužije, takže vám asi nepomůžu. ale bylo vážně dobré :)), rozpékanou bagetku s tvarohovou pomazánkou (taky můžu pochválit, akorát pokud se, po tom víně, dobře pamatuju, bagetka byla taková ta klasická 'Albert dopékací'; zas byla hezky teplá a křupavá), jindy pak kapučíno a citrónový cheescake (kávu už jsem měla lepší kvality - opět jedu zejména v kategorii chutná/nechutná a téhle něco chybělo; nebyla vyloženě vodová, ale grády jí trošku scházely, s přípravou se ovšem obsluhovala popasovala dobře, pěna víceméně na jedničku ;); zato dort asi jeden z nejlepších, co jsem kdy měla, dělí se s prvenstvím v Klafé, ovšem tam jsem si ho dávala tak dávno, že je to skoro neobjektivní :)), obé viz foto,


plus, jak si můžete všimnout, chodí jim tam taky velmi sličné zákaznice :) Obsluha zatím vždy (dvakrát) velmi milá - přiběhne, zeptá se, poradí, snaží se i v návalu... Sečteno, podtrženo: jděte tam! Mají otevřeno celý týden a co se mi taky líbí je, že mají hrnečky se svým potiskem - myslím si, že dneska v Brně už běží i o tohle.

A jak to v novém roce běží vám?

PS: Na dvě důležitá předsevzetí jsem zapomněla: více si lakovat nehty (ty moje třítýdenní a delší akce jsou katastrofa) a více si vylaďovat oblíkací kreace, z čehož hlavně plyne chystat si to večer! Jak už je tomu dávno, kdy jsem měla hromádky před spaním... Možná povrchní, ale pro mě jeden z indikátorů starání se sama o sebe. A to je, oč tady běží!!!

2 komentáře: